TablóPortré

A portré fotó lényegét tekintve olyan kép, amely rámutat az arcod esztétikai adottságaira. Lehetőséget ad makro környezetben való “kommunikáláshoz” a nézőjével.

Leginkább a toronyugráshoz tudnám hasonlítani. Amíg nézed, hogy másokról készítik a portrékat, igazán egyszerűnek tűnik, de azon nyomban ahogy neked kell állnod fény közepében egy rád irányított objektív előtt ez az érzés egyből megváltozik. Még a hétköznapi arckifejezésed megtalálása is lehetetlen küldetésnek tűnik. Remeg a szád, tikkel a szemed, feszül a mosoly, ..egyáltalán mosolyogj, vagy ne…? Hidd el nekem! Ha nincs aki segítsen, nem könnyű.

Mi dolga ennek a témának a “Érettségi Tabló buktatói” rovatban?
Nos, a rosszul megválasztott fotós!

A képpel ellentétben ez soha nem ennyire szembetűnő. Amennyiben nem egy rutinos portréfotós készíti a képet rólunk, kőbevésett meggyőződésünk –miszerint rólunk csak szörnyű portrét lehet készíteni– végérvényesen megpecsételődik, hiszen egy profi fotós kudarca ezt cáfolhatatlanul hitelesítette. Manapság már nagyon nehéz előre megállapítani, hogy ki fotós és ki hazudós!

A tabló fotósnak nem csupán annyi a dolga, hogy megnyomja a gombot amikor elé állsz. A“Halagyunkmá’ még huszinkilencen vagytok, b’szki! sem szokott segíteni a koncentrációban.
Egy rutinos portréfotós soha nem hagyhat magadra. Még a portrénak is tizenkét alap póza van és ezeket kombinálva simán lehet akár harminc. Vannak persze szerencsések, akiknek mindegyik nagyon jól áll (persze ők azok akik szerint egyik sem és mind borzasztó szörnyű és “jézusúristen”), de a többségnek jó ha kettő olyan ami valóban megfelelően esztétikus.  A gyakorlott fotósnak nem csupán ezt kell meglátnia és megkomponálni, hanem azt is, hogy miként tudja elérni nálad, hogy ez a lehető legtermészetesebb legyen.

Sajnos a csalás legtöbbször akkor válik egyértelművé amikor az önjelölt fotós(?) kezelésbe vesz és a képeit meglátod. Akkor már csak abban reménykedhetsz, hogy hamar vége lesz.
A mégyijamárkban bárki tud vásárolni egy bazi-nagy fényképezőgépet. Akkor sem ébred másnap portréfotósként, ha háromszor összeüti a bokáját és az egész éjszakát azzal töltötte, hogy látványos -de valótlan tartalmú- weboldalt és fészbúk profilt állít össze.

“Attól, hogy veszel egy drága fazekat, még nem leszel szakács!”

Szintén kevesen tudják, de a Fotós nem egy általános szakma. Függetlenül attól, hogy autodidakta módon vagy iskolában tanulja az ember, előbb vagy utóbb leragad egy témánál és azt fejleszti, abban szerez rutint. Ahogy az urológust sem kérjük meg, hogy nézze meg a torokmandulánkat, a természetfotós sem készít szuper rendezvényfotókat és városfotózásban gyakorlott fotós sem készít romantikus esküvő képeket. A modell pózoltatása, a műtermi fénytechnika pedig végképp távol esik a rutinjuktól.

Az Érettségi Tabló készítése, nem egy szakma. Mindössze egy szezon termék ami a Fotós és Grafikus szakmák kiemel ismeretét igényli. Amikor Tabló fotóst választunk kérjünk és feltétlenül nézzük meg az általa készített referencia portrékat! Lehetőleg ne ájuljunk el a szénné retusált, vagy a színházi vagy műtermi sminkkel támogatott képektől.
(Mert ennyi erővel a nyóckeres-járdaszigetekre is elmehetsz nyaralni mert elhitted a Bora-Bora-s tengerperti képekről, hogy ez is olyan lesz.)Ezek ugyanis sok esetben egy órán át készülnek és profi sminkesek által profi anyagokkal. Egyszerű naturalisztikus képeket kérjetek.