Tanárok flegmasága < klikk

Egyetlen vállalkozó sem tud akkora kárt okozni az osztály-pénznek, mint az osztályfőnök, aki flegmán választ a szolgáltatók közül!

Sajnos ez a témakör az “Érettségi Tabló Buktatói” legkiemeltebb bejegyzései között kénytelen terpeszkedni.

Tablókészítők, báli ruhakölcsönzők, szabóságok, tánctanárok, rendezvénytermek, ajándék árusok és még számos szolgáltató számára a szeptember-október hónapok olyanok mint a grizzly-nél a lazacok ívását megelőző vonulási időszak.

Minden osztályfőnök ilyenkor kapja meg –többek között– a tablókészítők ajánlatát is.
Amennyiben egy tanár szemével szeretnétek látni, nézzétek meg az én idei ajánlatom: http://tablo.solvingteam.com/Kepek/TabloAjanlat_SolvingTeam.pdf

A tabló tevőleges készítésével ugyan ráérnénk a következő év márciusig, azonban a megrendeléseket mégis ilyenkor praktikus megkötni. Ennek oka az, hogy legtöbbször a tablót készítő fényképész megbízást kap(hat) a szalagavató bálon történő fényképezésre is. Ha megnézted a fenti linket, láthatod, hogy ez az én ajánlatomban is külön szerepel. Ezek a bálok többnyire még az adott év októbertől decemberig kerülnek megrendezésre. Sok esetben a tablóra szánt portrék már a bál alkalmával elkészülnek, hiszen olyankor van tele a helység teljesen kicsinosított hercegnőkkel és királyfikkal. Később az újra smink, újra haj….pffff sok pénz, itt meg elég csak a fotósnak egy-két órával korábban menni!

Egy normális világban az első szülői értekezletre az osztályfőnökök megvizsgálják az összes bejövő ajánlatot. Előszűrést végeznek, aminek alapja a tapasztalatuk, esetleg idősebb kollégáik tanácsa, a referenciák értékelése és természetesen a legfontosabb része az ÁR. Akkor végzi jól a dolgát, ha az osztály-főnökeként kiválasztja azt a kettő-három ajánlatot amit a legoptimálisabbnak ítél. Ezt demokratikusan szavazásra bocsátja a diákok és/vagy a szülők között. Ne felejtsük el, hogy kizárólag csak a tablókészítésen 35-75eFt eltérések lehetnek az árajánlatok között és legkevesebb öt különböző szolgáltatóról beszélünk!

Az osztályfőnökök döntésének egyértelmű pillérekből kellene állni:

“Biztonság – Szolgáltatás színvonala – Optimális árfekvés”

Vagy nem!?  Hát sajnos, …nem bizony!

Ezzel el is érkeztünk ahhoz az okhoz ami cikk kiöklendezésére sarkal.
Tudom, hogy sértek majd egy-egy önérzetet a témával, de meggyőződésem, hogy csak azokét akik ludasak ebben. Sok jó barátom van aki tanár és/vagy igazgató és annál is több akikkel csak hideg de nagyon korrekt partneri kapcsolatom van. A tanárok és szolgáltatók többsége korrekt és munkáját legjobb tudása szerint becsületesen igyekszik végezni. Azonban létezik közöttük is jó pár elkényelmesedett flegmapenész, akikre szülőként nagyon oda kell figyelnünk.

Tagadhatatlan, hogy a megfelelő szolgáltatók kiválasztása, rendkívül nehéz és az adott időszakban ez különös terhet jelent a tanárok számára. Szalagavató, Terembérlés, Tánctanár, Ruha, Meghívók, Tarisznya, Ajándék, Tabló…még lehetne sorolni tovább. Ezek mellett pedig az “igazi” iskolai dolgok is foglalkoztatják. De hát a legtöbb foglalkozásnak megvannak a terheltebb és könynebb időszakai. A könyvelőknek is eljön havonta, negyedévente és évente egy “őrültek háza”, a rendőr sem boldog a Dózsa-Fradi meccsen és a hóeltakarítókat is váratlanul éri a téli havazás. Ezek a feladatok azonban kiadhatók lennének diák csoportoknak, vagy a szülői munkaközösségnek.  Ez persze csak egy tipp, hiszen egyáltalán nem mindegy ki a kiválasztott.

Osztályonként 300.000 – 500.000Ft. összköltségről beszélünk

Sajnos az a tapasztalatom, hogy az elhanyagolhatónál magasabb azoknak az osztályfőnököknek  a száma, aki még a legjobb indulattal sem kezelik megfelelően ezt a válogatást. Ezzel a felelősségre vonás terhe nélkül akár 200eFt túlfizetést is intézhet a szülők számára. Félreértések elkerülése végett, nem azon tanárok irányába kívánok blogszagú ujjammal bökdösni sértődötten, akik nem tőlem rendelték meg a tablót, hanem azokra akiknél a fenti magatartás egyértelműen észrevehető. Sajnos a 30% érintettség biztonsággal vállalható! Csapatommal évente maximum 70 tablót tudok a minőség megtartása mellett elkészíteni. A kapacitásomat erősen meghaladná évente az a kb. 2300 tabló ami összesen elkészül. Kicsit sem bánom, hogy más szolgáltatók is megrendeléseket kapnak.

Már az sem könnyű, hogy az ajánlatom eljusson az érintett tanárokhoz. Volt olyan hely ahol konkrétan a portás bácsi akarta eldönteni, hogy tehetek e ajánlatot a végzős ofő.-knek vagy sem. Basszus, trükköznöm kellett, hogy átjussak a védfalon! 😀
Általában az az elegáns gyakorlat, hogy az iskola titkárságra lehet beküldeni az ajánlatokat és az Ő feladatuk azokat továbbítani a végzős diákok osztályfőnökei felé Azonban ez egyértelmű zsákutca. Több mint 300 levelet küldök minden évben titkarsag@…sulinet.hu címre. SOHA egyetlen egy alkalommal sem érkezett úgy megrendelés (még csak érdeklődés sem), hogy a titkárságtól kapták meg a levelemet. Pedig minden alkalommal az első kérdéseim között szerepel, hogy “Honnan tud rólunk és az ajánlatunkról?”. Levél küldést követő egy-két nappal később felhívott osztályfőnököknek általában lövésük sincs az általam küldött e-mail ajánlatról, mert a titkárság előre “elbírálta”. Az “ÍTÉLET: KUKA”!

Mit teszünk szülőként? …semmit!
Ülünk a szülői értekezleten és feltételezve az alapos háttérmunkát bólogatunk mindenre. A megkérdőjelezés szóba se jöhet, haladjunk inkább! Így sem érünk haza  már a bariközre! Ellenvetés persze nincs, hiszen felkészületlenségünk kiszolgáltatottá tesz a legbődületesebb ajánlattal szemben is.
Legnagyobb tévedésünk, ha azt feltételezzük, hogy az osztályfőnök megbízható szűrő.

Pedig mennyire egyszerű lenne a google-ba beírni, hogy tablókészítő vagy tablókészítés, tabló, vagy bármi ilyesmit. ..rögtön válogathatnánk az akciók közül és 0,46mp alatt spórolnánk 35-75eFt-ot az osztálynak! Egy próbát megérne!

Íme egy pár “lerázó válasz” amiket a legsűrűbben hallunk:
Évek óta ugyan az a fotós csinálja
Attól tartok ha ez az egyetlen érv az üzleti döntés mellett, akkor ez eléggé kevéske.

“Köszönjük, már meg van!
Szeptember ötödikén? Ez szabad fordításban annyit tesz, most nem kívánok versenyeztetni és nem akarok foglalkozni vele, meg van a kiválasztott.
Mellette szól, hogy egyes szolgáltatók valóban betámadnak már a 11 év végén.

Küldje el a titkárságra és majd elolvasom
Ajaj….”AZ ÍTÉLET KUKA!”

Nálunk maguknak készítik a diákok a tablójukat
Bingó! Ezt szeretem hallani és mindig felírom magamnak! Május környékén újra telefonálok. Addigra nagyon bele fáradtak, nagyon összevesztek egymással és hálával nyúlnak a segítő szolgáltatóét 🙂

És végül egy megtörtént telefon párbeszéd:
Én: “Jó napot kívánok! Czerula Attila vagyok és Iksz Ipszilon tanárnőt keresem, mert szeretnék neki tabló készítésről ajánlatot tenni.”
Válasz: “Jó napot, megnézem itt van e a tanáriban.
..háttérben hallom…: “Ipszikeee! Valami tablós keres ajánlattal!” – “Jaaaaj, nem vagyok itt, jó?!”
Válasz: “Sajnos nincs a tanáriban, keresse a következő szünetben!”
Én: “Rendben! Megkérdezné ipszikét, hogy mikor lesz a következő szünet?”
Válasz: “Persze, egy pillanat Ipszííí! Mikor csöngetnek ki?”
Én: 🙂


Nem győzőm ismételni, hogy maximális tisztelet a kivételnek. Azonban blog bejegyzésem több évtizede -tömeges- tapasztalatokra alapszik és értelemszerűen konkrét tanár és iskola nevek birtokában. Fontos tudni, hogy az érintett tanárok sem saját zsebre “ügyeskednek”! A céljuk nem a haszonszerzés vagy más nyereség vágy. Persze van rá példa, hogy iskolák az alapítványi számlaszám egyenlegét hizlaltatnák a végzős szülőkkel. “Nekünk régóta ugyan az csinálja!” 😉
Az osztályfőnököknek azonban nem a saját pénzükről van szó, így a gazdaságosság helyett a kényelmes megoldások közül választanak.